AllmänhetVårdpersonal
Riskgrupper

Riskgrupper för B-vitaminbrist

Gravid - riskgrupp för b-vitaminbrist
Brist på folat, som är en typ av B-vitamin, är vanligt bland svenska kvinnor, och gravida är särskilt utsatta.

B-vitaminer är livsnödvändiga och måste tillföras via maten, eftersom de inte kan tillverkas av kroppen. B-vitaminbrist är relativt vanligt och enligt forskningen riskerar två av tio svenskar att drabbas. En del får inte i sig tillräckligt med B-vitaminer i maten, medan andra har svårt för att ta upp dem i tarmarna, oavsett hur varierad kosten är.

Risken för B-vitaminbrist ökar med åldern. Cirka 10-15 procent  av alla personer över 60 års ålder beräknas ha brist på vitaminet B12. Graviditet, vegankost och vissa läkemedel kan också öka risken för B-vitaminbrist.

B-vitaminbrist kan pågå länge utan att du får några symtom. När symtomen sedan uppstår kan det ibland vara för sent att göra någonting åt det. Därför är det viktigt att ta läkarkontakt om du misstänker att du ligger i riskzonen för B-vitaminbrist. Ett enkelt blodprov kan avslöja en brist även om du inte har några symtom.

Ålder

Det finns flera anledningar till att B-vitaminbrist är vanligast bland äldre personer. Äldre har ofta sämre aptit och har ibland svårt för att tugga, vilket kan leda till att de undviker frukt och grönsaker som är rika på B-vitaminer. B-vitaminbrist hos äldre kan också bero på åldersrelaterade sjukdomar som atrofisk gastrit eller perniciös anemi. Atrofisk gastrit är en kronisk inflammation som leder till att magens slemhinna förtunnas och kraftigt försämrar kroppens upptagningsförmåga av B-vitaminer. Perniciös anemi orsakas av brist på ett magsäcksprotein som behövs för att kroppen ska kunna ta upp B-vitaminet B12. Social isolation, kognitiva funktionsstörningar och begränsad rörlighet är också vanligare bland äldre med klen hälsa, vilket i sin tur kan öka risken för B-vitaminbrist .

Mat

Vitaminerna B6 och folsyra finns i bönor, berikade frukostflingor och vissa frukter och grönsaker. B12, däremot, förekommer enbart i mat som kommer från djurriket, till exempel kött, lever, fisk, skaldjur, ägg, mjölk och ost. Personer som äter en strikt vegankost, det vill säga de som inte äter några animaliska produkter alls, ligger därför i riskzonen för B12-brist. Personer som äter en ensidig kost av andra skäl, till exempel personer som är glutenintoleranta, kan också ha svårt för att få i sig tillräckligt med B-vitaminer.    

Gravida

Brist på folat, som är en typ av B-vitamin, är vanligt bland svenska kvinnor, och gravida är särskilt utsatta. B-vitaminbrist under graviditeten kan leda till blodbrist, havandeskapsförgiftning, upprepade missfall och för tidig förlossning. Det kan även leda till ryggmärgsbråck hos fostret. Ryggmärgsbråck uppstår redan under fostrets första veckor och därför är det viktigt att få i sig tillräckliga mängder folat varje dag redan innan man blir gravid. Gravida kan även drabbas av B12-brist, vilket kan hämma fostrets tillväxt och utveckling.

Andra riskfaktorer

Chrons sjukdom, autoimmuna sjukdomar och operationer av magsäcken, till exempel gastric bypass, kan leda till B-vitaminbrist. I vissa fall beror B-vitaminbrist på ärftliga defekter och sjukdomar som påverkar kroppens B-vitaminupptag. Nyare forskning tyder också på att personer som tagit mediciner för halsbränna och magsår under en längre tid löper större risk att drabbas av B-vitaminbrist . Alkoholmissbruk är en annan riskfaktor, då det kan minska näringsintaget och skada levern och andra livsviktiga organ, vilket gör det svårare för kroppen att ta upp näringsämnen.

Läs mer om riskgrupper

Oralovite - vid B-vitaminbrist

Receptfritt läkemedel vid B-vitaminbrist

Oralovite är ett receptfritt läkemedel som används vid brist på B- och C-vitaminer. Det går att köpa på ditt apotek eller beställa hem online via ett nätapotek.