AllmänhetVårdpersonal
How do you treat Osteoporosis?

Hur behandlas osteoporos?

Vanliga behandlingar för osteoporos är bland annat motion, en kost som är rik på kalcium och D-vitamin, samt mediciner. Vilken behandling som passar dig kan variera betydligt beroende på din ålder och sjukdomens svårighetsgrad, så diskutera dina valmöjligheter med en läkare. 

Motion

Skelettet behöver motion för att hålla sig friskt och starkt, och viktbärande övningar är särskilt bra för att förebygga och behandla osteoporos. Viktbärande motion är alla aktiviteter som innebär att du förflyttar din egen vikt med varje steg. Några exempel på viktbärande motion är dans, löpning, gång, aerobics, tennis och att gå i trappor. Muskelstärkande motion, som tyngdlyftning eller träning med elastiska band kan också vara en del av behandlingen. 

Kost

En kost som är rik på kalcium och D-vitamin är också viktigt för god benhälsa. Såväl mjölk och mejeriprodukter som gröna bladgrönsaker och vissa nötter och frukter innehåller mycket kalcium. I Sverige berikas även livsmedel som sojamjölk och frukostflingor med kalcium. D-vitamin produceras framförallt av huden när man vistas i solen, men finns också naturligt i fet fisk, äggulor, kött och ost. Mjölk, vissa magra mejeriprodukter och margarin berikas ofta med D-vitamin. 

Läkemedel

Om din osteoporos är långt framskriden, är det inte säkert att det räcker med motion och en balanserad kost för att behandla sjukdomen. I de fallet kan det hända att din läkare skriver ut såväl kalcium och D-vitamin som osteoporosmedicin. Det finns två typer av osteoporosmediciner och även om syftet med båda är att minska risken för frakturer, behandlar de sjukdomen på olika sätt. Antiresorptiva mediciner bromsar bennedbrytningen, medan anaboliska läkemedel främjar tillväxten av ny benvävnad. Vissa osteoporosmediciner kan både användas för att förebygga och för att behandla sjukdomen.