AllmänhetVårdpersonal
Hur vet jag om jag har D-vitaminbrist?

Hur vet jag om jag har D-vitaminbrist?

D-vitaminbrist är mycket vanligt bland vissa grupper men det är inte alltid symtomen märks. Trötthet, värk i skelettet och muskelsvaghet kan vara tecken på grav D-vitaminbrist, men många drabbade har inga symtom alls. Om du tror att du ligger i riskzonen för D-vitaminbrist kan det vara bra att prata med din läkare om att göra ett blodprov. Det är det enda sättet att ta reda på om dina nivåer är normala eller inte.

D-vitamin behövs för många livsviktiga kroppsfunktioner och brist på ämnet kan leda till en lång rad hälsoproblem. Om bristen är allvarlig, kan skelettet bli mjukt och deformerat. Det brukar kallas för osteomalaci hos vuxna och rakit (engelska sjukan) hos barn. Därför är det viktigt att upptäcka och behandla D-vitaminbrist tidigt.

Om du har vissa riskfaktorer behöver du vara extra noggrann med att få i dig tillräckligt med D-vitamin. Solen är den viktigaste D-vitaminkällan men om du är mörkhyad, håller dig inomhus mycket, eller bär heltäckande kläder året runt, kan det hända att du inte får tillräckligt av ”solskensvitaminet”. Äldre personer är också mer utsatta, eftersom förmågan att producera D-vitamin från solsken minskar med åldern. Dessutom är det ofta svårare för äldre att komma ut i solen. I Sverige och andra länder som ligger på nordliga breddgrader, kan det vara svårt att tillfredsställa D-vitaminbehovet under vinterhalvåret, eftersom solen står för lågt på himlen för att producera vitaminet under den mörka årstiden. Att äta en kost som är rik på D-vitamin är extra viktigt om du bor i ett nordligt klimat.