AllmänhetVårdpersonal
”Det har blivit inne att träna ute"

”Det har blivit inne att träna ute"

Vem minns inte Annichen Kringstad, orienteringstjejen som vann svenska folkets hjärtan under 80-talet? Efter sex raka VM-guld, Jerringpriset och SvD:s bragdguld slutade hon på topp, vid 25 års ålder. Numera är en av hennes arbetsuppgifter att göra orientering mer tillgänglig som motionsform.

– Med exempelvis Naturpasset kan gammal som ung komma ut i skogen och lära sig hitta med karta och kompass, berättar Annichen Kringstad.

När Annichen Kringstad skördade sina VM-guld i orientering blev det ett enormt uppsving för sporten. Nu är hon återigen i hetluften och väcker intresse för orientering, fast denna gång som kommunikationschef för Svenska Orienteringsförbundet. En särskilt angenäm uppgift just nu med tanke på att det svenska landslaget tog hela tio medaljer i VM i Frankrike i somras.
– Även om vi har satsat på att få fram världens bästa landslag, är orientering som motionsform minst lika viktig att lyfta fram, menar Annichen.

ORIENTERING FÖR BÅDE KROPP OCH KNOPP

Numera kan legitimerad vårdpersonal ordinera orientering som fysisk aktivitet på recept, på motsvarande sätt som man annars ordinerar läkemedel. Svenska Orienteringsförbundets bidrag i denna hälsosatsning är det så kallade Naturpasset. I Naturpasset ingår en orienteringskarta och lite enkla instruktioner till hur orientering går till. Med hjälp av kartan ska man hitta ett antal kontroller i skogen. Kontrollerna sitter uppe från vår till höst så man kan ta en eller flera kontroller för varje skogsrunda, utan jäkt och stress.
– Med ojämn terräng måste man röra sig på ett helt annat sätt än om man har platt asfalt under fötterna, säger Annichen. Orienterare blir därför ofta vältränade i hela kroppen, inte bara i benen. Även koordination och balans tränas upp. Själv har hon givetvis klättrat över stenbumlingar och krupit under granar i sin karriär, men så avancerat är inte Naturpasset. Det är framtaget för att alla ska kunna orientera i skogen. Även huvudet får en dos träning av att hitta på kartan.

HÅLLBART MED HÄLSOSAM LIVSSTIL

För egen del har hon fått med sig en sund livsstil redan från barndomen.
– Jag växte upp i en orienterarfamilj med fyra syskon. Föräldrarna hann inte alltid skjutsa, så oftast cyklade jag till olika aktiviteter som exempelvis ridningen. Att det senare skulle bli orientering var inte så säkert.
– Jag var inte ens särskilt duktig i orientering som ung, berättar Annichen. Det var inte förrän i tonåren, på orienteringsgymnasiet, som jag bestämde mig för att ge det en riktig chans, säger Annichen.

ANNICHEN MED HELA SVENSKA FOLKET

År 1981 kom genombrottet när Annichen, 21 år gammal vann VM-guld i Schweiz. Den späda tjejen fullkomligen sprang rakt in i svenska folkets hjärtan. Samma år fick hon Svenska Dagbladets bragdguld, Jerringpriset och hon blev också utsedd till årets idrottskvinna. Efter sex VM-guld och ett antal olika utmärkelser
slutade hon plötsligt 1995, vid 25 års ålder.
– Jag har alltid varit stark fysiskt och mentalt. Mina höga krav på mig själv bidrog till framgångarna, men kanske också till att glädjen och motivationen försvann. Visst var det roligt att vinna tävlingar och priser, men strax därpå fortsatte vardagen igen, berättar Annichen. Jag hade nått mina mål och behövde nya utmaningar i livet.

MÄSTARNAS MÄSTARE

Även om hon slutade att tävla i orientering har hon hela tiden tränat och hållit igång. Träningen kommer säkert till pass den närmaste tiden då hon ska vara  med i Mästarnas mästare på SVT. Där väntar ett helt gäng med guldmedaljörer som exempelvis Gunde Svan, Pernilla Wiberg och Magnus Wislander.
– Jag har ingen aning om hur det kommer att gå i Mästarnas mästare, men det ska bli riktigt kul, avslutar Annichen – hon som en gång satte orienteringen på kartan.