AllmänhetVårdpersonal
Dramatisk ökning av personer med D-vitaminbrist

Dramatisk ökning av personer med D-vitaminbrist

Under året har det skrivits en hel del i tidningarna om att antalet personer med D-vitaminbrist ökat explosionsartat. Men frågan är om det verkligen stämmer? Eller är det bara så att fler läkare uppmärksammar, ställer diagnos och behandlar D-vitaminbrist än tidigare?

När höstmörkret faller, minskar våra D-vitaminförråd i kroppen. Mörka vintrar är knappast någon nyhet i vårt land. Ändå har vi haft en närmast explosionsartad ökning av personer med D-vitaminbrist på senare år. Enligt Socialstyrelsen var det nio personer som hade D-vitaminbrist som sin huvuddiagnos inom öppenvården år 2004. Under år 2015 fick 126 041 personer diagnos och D-vitaminläkemedel utskrivet av sin läkare.

Läkemedelsbehandling 2012

Att D-vitaminbrist tycks ha ökat kan bero på flera orsaker. En av orsakerna kan vara att läkare inte
kunnat skriva ut effektiva D-vitaminläkemedel förrän 2012 då de första D-vitaminläkemedlen introducerades här i Sverige. Läkarna kunde därmed behandla och följa upp patienter med D-vitaminbrist på ett annat sätt än tidigare. En kartläggning visade att antalet analyser av vitamin D ökade med i snitt 50 procent på samtliga universitetslaboratorier bara mellan åren 2012 och 2013.

Skillnad mellan kosttillskott och läkemedel

Även om både kosttillskott och läkemedel innehåller samma verksamma ämne kolekalciferol (vitamin D3) finns det fortfarande skillnader som kan vara bra att känna till. Kosttillskott riskvärderas av Livsmedelsverket medan läkemedel godkänns av Läkemedelsverket som har helt andra kontroller och krav. Läkemedel tas fram under noggrant kontrollerade former för att säkerställa att det innehåller exakt det som anges på förpackningen. Det finns risker med att överdosera D-vitamin.

Riskgrupper D-vitaminbrist

De som har störst behov av att utredas för D-vitaminbrist är de som tillhör riskgrupper och som inte får i sig tillräcklig mängd D-vitamin via solen under sommarhalvåret, t ex äldre, personer med mörk hud eller täckande klädsel. Överviktiga samt personer som har svårt att ta upp D-vitamin från tarmen på grund av exempelvis celiaki eller Crohns riskerar också att få D-vitaminbrist. Om du tillhör en riskgrupp
kan din läkare mäta och behandla eventuell brist.