AllmänhetVårdpersonal
"Jag fokuserar på positiva saker"

"Jag fokuserar på positiva saker"

Av jordens 200 miljoner bensköra människor beskrivs ofta svenskarna som ett av världens mest bensköra folk. Ändå har vi långt kvar när det handlar om att upptäcka och behandla benskörhet i tid.

– Vi har idag vårdprogram när det gäller högt blodtryck, diabetes och andra vanliga sjukdomar. Vården av bensköra är däremot högst varierande ute i landet, säger Kristina Andersson, ordförande i Riksföreningen för Osteoporotiker (ROP).

Som sjukdom ligger benskörhet högre upp på agendan i många andra länder jämfört med Sverige. I till exempel USA, Italien, Tyskland och Schweiz fångar man upp riskpatienter tidigare och det finns också vårdprogram med all tänkbar hjälp. Något generellt vårdprogram finns ännu inte i Sverige trots att så många som varannan kvinna över 50 och var fjärde man är benskör. 

– Det här vill vi göra något åt, säger Kristina Andersson, ny ordförande i ROP sedan januari i år. Vården måste ha en organisation för att tidigt hitta riskpersoner. På några håll i landet har de mest engagerade läkarna byggt upp en arbetsmodell som kallas ”frakturkedjan” för att tidigt upptäcka och behandla benskörhet. Frakturkedjan är dock inte vedertagen i hela landet, berättar Kristina. 

FICK TJATA SIG TILL EN BENTÄTHETSMÄTNING

Själv har hon ärvt sin benskörhet och hon minns att hennes mamma behandlades med testosteron för att stärka musklerna. Det fanns ingen behandling mot benskörhet på den tiden.

– Eftersom benskörhet är ärftligt visste jag vad som eventuellt väntade mig, det var som en tickande bomb, säger Kristina. För 6 år sedan, vid 65 års ålder inträffade det som hon länge hade befarat, hon fick en fraktur. Inne på akuten frågade hon om frakturen kunde bero på ärftlig benskörhet, men det trodde inte läkaren. Som tur var gav sig inte Kristina. Hon gick till vårdcentralen istället och tjatade till sig en bentäthetsmätning.

– Jag fick verkligen argumentera men till slut skickade de mig till ortopeden och bentäthetsmätningen visade mycket riktigt att jag var benskör och behövde få behandling för det, berättar Kristina.

ROP MEDVERKADE TILL ATT JÄMTLAND FICK EN HELKROPPSMÄTARE

Det var också där på ortopeden i Östersund som en sköterska frågade om Kristina ville vara med och starta upp en patientförening för bensköra i Jämtlands län. Kristina, som har en lång yrkeskarriär bakom sig som bl a sjuksköterska, vårdlärare, chef inom landstinget och egenföretagare inom företagshälsovård, tackade ja och bildade föreningen tillsammans med några andra. 

– Ett av våra första mål var att se till att Jämtlands län skulle ha en helkroppsmätare, och inte bara en hälmätare, berättar Kristina. Efter en hel del påtryckningar svarade politikerna att det inte fanns resurser för ett sådant inköp, berättar Kristina. Men det var ett svar vi inte kunde nöja oss med. I stället vändes blickarna mot den helkroppsmätare som skidåkarna använder i Östersund, tänk om det skulle gå att skriva avtal och låta patienter få mätas i den? Idag är avtalet närmast klart och patienter i Jämtland har äntligen fått tillgång till den teknik som är nödvändig för att noggrant kunna utreda och diagnostisera benskörhet.

”SKYDDA ER OCH BE OM ATT FÅ BLI UTREDD”

Som ordförande i ROP är Kristina ute och föreläser en hel del om benskörhet.

– Jag uppmanar alla att skydda sitt skelett och att be om att få bli utredd om man haft en lågenergifraktur, alltså en fraktur som uppstått utan yttre våld på skelettet. Man måste ta sitt eget ansvar och mycket kan man göra själv genom att motionera och äta bra mat, förklarar Kristina. 

Själv är hon inbiten slalomåkerska, hon cyklar flera gånger i veckan och så sent som i somras vandrade hon nerför Åreskutan. Detta trots att hon har kotfrakturer och har minskat i längd från 165 till 158 cm, något som är typiskt vid benskörhet.

– Jag är väl lik min pappa, skrattar Kristina. Jag fokuserar på positiva saker och det jag tror bär framåt. Just nu ska vi se till att bygga upp ROP så att det blir en stark organisation med många samarbetspartners, avslutar eldsjälen Kristina.

I ROPET JUST NU!

Fler och fler börjar förstå att ett medlemskap i ROP skapar resurser och engagemang, vilket är en förutsättning för att kunna förändra och förbättra. Här är vad som händer just nu, mer info finns på osteoporos.org.

1. Seminarium för allmänheten om benskörhet och behandling. Arrangeras ihop med Reumatikerförbundet, Meda och Novartis. Höstens seminarier hålls i Gävle, Västerås, Linköping, Uppsala och Växjö. Välkommen!

2. Osteolink – ett europeiskt samarbete där Sverige blir först med att få använda den internetbaserade plattformen. Osteolink kommer bl a att ge utbildning och stöd för bensköra personer och deras familjer.

3. Patientorganisationerna i de nordiska länderna har nyligen inlett samtal för att samarbeta kring benskörhet och göra fler aktiviteter.

4. ROP finns nu i 12 län och på sina håll erbjuds till exempel caféträffar och utbildning, alla är välkomna.

Seminarier för allmänheten om benskörhet och behandling

Besök ROP's webbplats - www.osteoporos.org