AllmänhetVårdpersonal
”Mörkhyade behöver ta extra D-vitamin året om”

”Mörkhyade behöver ta extra D-vitamin året om”

Anders Windling om D-vitaminbrist hos asylsökande. Förra året sökte över 160 000 människor asyl här i Sverige. Många känner inte till att de inte får något D-vitamin via solen på våra breddgrader under vinterhalvåret.

Här i Gävleborg informerar vi alla asylsökande om risken för D-vitaminbrist i Sverige och vi rekommenderar samtliga mörkhyade att ta D-vitamin året om, berättar Anders Windling, specialist i allmänmedicin.

Det är många i vårt land som får brist på D-vitamin, både vinter som sommar. Äldre som inte kommer ut tillräckligt i sommarsolen eller föredrar skuggan tillhör dem som behöver tänka extra på sina D-vitaminnivåer. Likadant är det med dem som använder täckande klädsel sommartid samt mörkhyade personer.

– Mörkhyade kan behöva vistas ända upp till 12 gånger längre tid i sommarsolen för att bilda D-vitamin jämfört med ljushyade personer, berättar Anders Windling, läkare på Asyl och Migranthälsa i Gävleborg.
Hälsosamtal om D-vitaminbrist På Asyl och Migranthälsa i Gävleborg arbetar för nuvarande 13 sjuksköterskor med att utföra hälsoundersökningar samt
hålla hälsosamtal med asylsökande. Under 2015 genomförde de hela 4 500 hälsosamtal.

Under hälsosamtalen går sjuksköterskorna igenom tidigare hälso- och sjukdomshistoria och provtagning för smittsamma sjukdomar görs för att se om nödvändig behandling behöver sättas in. Sjuksköterskorna ser också till att informera både muntligt och skriftligt om risken för D-vitaminbrist här i Sverige.

Rekommenderar extra D-vitamin

Anders Windling undersökte för några år sedan bland annat D-vitamin- och kalcium hos mörkhyade asylsökande som hade diffusa symtom som muskelvärk, ledvärk och depression. Det visade sig att samtliga hade alldeles för låga D-vitaminnivåer. Samtliga hade också kalcium i den lägre delen av det som anses normalt.

– Jag började tänka att om alla i denna grupp har D-vitaminbrist så borde de få behandling. Och hur är det då med alla asylsökande som inte har sökt läkare? Och alla andra mörkhyade personer som bor i Norden? Anders började med att ge dessa patienter 800 IE (enheter) D-vitamin per dag men det räckte inte. Så han provade att höja dosen till 2000 IE och då fick de flesta normala D-vitaminnivåer.

– Det här har man också sett i amerikanska studier att 90 procent fick normala D-vitaminnivåer med en lite högre dos per dag. När jag möter en mörkhyad person här i Sverige tänker jag att normaltillståndet för den personen är
att ha D-vitaminbrist, säger Anders.

En man från Irak sökte upprepade gånger akut för ”hjärtsmärtor”. Det visade sig inte vara något fel på hjärtat. Däremot hade patienten muskelvärk som snabbt försvann med D-vitaminbehandling.

Jag rekommenderar alla mörkhyade ett högre intag av D-vitamin än vad som annars rekommenderas och att de tar det året om, berättar Anders.

Vem äter lax och sill varje dag?

Diffus värk i muskler och leder, depression, MS, diabetes och reumatism är bara några exempel på symtom och sjukdomar som har samband med D-vitaminbrist. D-vitamin behövs också för att kroppen ska kunna ta
upp kalcium från maten vi äter och kalcium är viktigt bland annat för vårt skelett.

– Man får i sig alldeles för lite D-vitamin via kosten, säger Anders. Säg åt en flykting att äta 400 gram sill eller lax om dagen. Det är omöjligt! Men det är ungefär så mycket de skulle behöva äta för att få i sig det D-vitamin som de
behöver.

Många asylsökande äter tyvärr dåligt. Man kanske har råd att äta kött eller fisk någon gång i veckan. Många tål heller inte mjölkprodukter. Det är ett hån att ge kostrekommendationer som innebär fet fisk flera gånger i veckan och berikade mjölkprodukter. Vi måste få det att fungera ändå och D-vitaminbrist är
enkelt att behandla, avslutar Anders som själv tar lite extra D-vitamin under vinterhalvåret.

Men inte under sommaren – då får solen bjuda på D-vitaminet medan han är ute och springer maraton.

Håll extra koll på ditt D-vitaminintag

Du kan behöva extra D-vitamin om du:

  • Är över 75 år (man bildar mindre D-vitamin från solen)
  • Undviker solen sommartid eller använder täckande klädsel
  • Är mörkhyad (melaninet i huden ger solskydd)

Att mäta D-vitamin är kostsamt och på flera håll i världen diskuterar man nu om man ska mäta mindre och istället ordinera D-vitamin direkt till riskgrupper som exempelvis äldre och mörkhyade.

Enligt Anders Windling vore det ohållbart att alltid mäta D-vitamin på mörkhyade asylsökande för att sedan kalla tillbaka dem och rekommendera
D-vitamin.

– Vi vet ju redan att kost och sol inte räcker för dem. Och tar jag prov skulle kanske bara 4 av 10 komma på återbesök då asylsökande snabbt slussas vidare till olika asylboenden. Ska vi ta hand om våra asylsökande behöver vi också ge vård som fungerar. Riskgrupper som mörkhyade ska rekommenderas D-vitamin, så enkelt är det, menar Anders.