AllmänhetVårdpersonal
Tänk rätt - få starkare skelett

Tänk rätt - få starkare skelett

Vad är det för tankar och känslor som gör det är så svårt att leva som vi lär? Om vi vet att vi mår bra av att träna regelbundet och att äta sunt, varför gör vi inte alltid det?

– Många gånger handlar det om att bryta dåliga tankemönster och att fokusera på sina styrkor, berättar Kjell Enhager, coach, mental tränare och föreläsare. 

I drygt 25 år har Kjell Enhager rest världen runt och föreläst och coachat elitidrottsmän, världsstjärnor, chefer och andra coacher. Golfproffsen Annika Sörenstam och Nick Faldo var några som tidigt upptäckte hans styrka som mental tränare.

Numera ligger inte lika mycket fokus på själva idrottarna, utan mer på att handleda andra ledare eller att vara ”coachens coach”. Många blir också inspirerade av Kjell Enhagers föreläsningar.

TRE ENKLA FRÅGOR

Om det är någon gång som det är önskvärt att göra förändringar, så är det i benskörhetens land Sverige. Varannan kvinna över 50 år samt var fjärde man får benskörhetsfrakturer. Hur borde alla dessa människor göra för att behålla en sund livsstil med regelbunden benstärkande motion och bra mat?

– En bra början är att lära sig de klassiska coachingfrågorna, säger Kjell. Vad är det man vill uppnå, hur ska det göras och sist men inte minst när? Om man anlitar en coach kommer han eller hon att ställa de här frågorna. Coachen följer upp, och det brukar vara effektivt. Ord blir till handling, förklarar Kjell.

ETT STEG I TAGET

– En annan bra sak är att bryta ner sina mål i små delar. Välj ut en av de saker som du vill förbättra och se var på en skala du befinner dig i nuläget. Räkna med en skala mellan ett och tio där tio är idealbilden, när det är alldeles
perfekt, berättar Kjell. Låt säga att du upplever att du befinner dig på skala fyra, då är önskeläget tio för långt borta. Vad händer om du går från fyra till fem och gör en liten förändring istället? Det kanske handlar om att promenera en gång till i veckan eller något annat som känns överkomligt. Delmålen du sätter upp måste kännas möjliga, förklarar Kjell.

VILKA HINDER FINNS PÅ VÄGEN?

Vad är det då som gör att träningen rinner ut i sanden, att man inte når sina mål eller förverkligar sina drömmar?

– Att gå från nuläge till önskat läge kräver att man planerar för hur själva proceduren ska gå till. Vilka hinder finns det på vägen och vilka resurser kan du dra nytta av för att nå ditt önskade läge? Givetvis måste man också
se till vilken personlighet man har och vad som driver just dig.

TA HJÄLP AV EN COACH

För Kjell var det idén om att knycka framgångsrecept som en gång i tiden fick honom att intressera sig för mental träning. Han var då golfproffs men inte riktigt nöjd med sina resultat. Han började fråga sig hur vissa lyckas
med att förverkliga sina drömmar. Hur tänker de och hur hanterar
de känslor? På den vägen har det fortsatt under årens lopp. 

– Jag brukar dock ge mig själv sparken vart sjätte år. Då tittar jag på mina styrkor och svagheter och vad jag vill lära mig. Varje gång har jag kommit fram till att jag vill fortsätta med det jag gör. Jag älskar att se människor växa och utvecklas, säger Kjell. Men om Kjell Enhager är coachernas coach, vem coachar då honom?

– Jag besöker en zenbuddhist i Tyskland med jämna mellanrum och det har jag gjort i cirka tio år nu, avslutar Kjell. Vem som coachar zenbuddhisten förtäljer inte historien.