AllmänhetVårdpersonal
Trenderna som påverkar ditt skelett

Trenderna som påverkar ditt skelett

Idag finns flera trender som kan påverka ditt skelett idag och i framtiden. Nya diagnosmetoder och behandlingar mot benskörhet är på gång och det finns en ökande medvetenhet kring hur vår livsstil påverkar skelettet.

FLER KOLLAR UPP SINA D-VITAMINNIVÅER

Att gå till doktorn för att mäta och behandla eventuell D-vitaminbrist blir allt vanligare. Antalet analyser av D-vitamin ökade med i snitt 50 procent på samtliga universitetslaboratorier mellan 2012 och 2013. Personer som riskerar att få D-vitaminbrist är exempelvis äldre, mörkhyade, överviktiga och de som undviker solen. Just nu förs diskussioner om dessa riskgrupper kanske i framtiden ska få D-vitamin utskrivet av sin doktor per automatik då mätning av D-vitamin är kostsamt.

FLER BERIKADE LIVSMEDEL?

Vissa länder D-vitaminberikar många fler livsmedel jämfört med Sverige. Men nu anser Livsmedelsverket att det är dags att öka D-vitaminberikningen även här. Anledningen är att svenskarna får i sig för lite D-vitamin via kosten och brist på D-vitamin kan bland annat leda till benskörhet.

Livsmedelsverket menar att produkter som idag är D-vitaminberikade, ska kunna ha högre nivåer av D-vitamin och att exempelvis mejerivaror med högre fetthalter också kan berikas med D-vitamin.

D-VITAMINRIKA DRYCKER ERSÄTTER MJÖLKEN

Mejeriprodukter brukar rekommenderas för att bjuda kroppen på D-vitamin och kalcium. Nu ses en trend där många väljer att byta ut mjölken mot vegetabiliska alternativ som exempelvis havredryck eller ris-, soja- och mandelmjölk.

När Starka Sidor undersökte D-vitaminhalter i dessa drycker innehöll Oatly havredryck allra mest D-vitamin: 1,5 mikrogram per 100 g. Både sojadryck, rismjölk och mandelmjölk innehöll mer D-vitamin än den berikade lättmjölken, som endast innehöll 0,45 mikrogram per deciliter. Samtliga drycker som granskades innehöll däremot samma mängd kalcium.

Nya livsmedel och ökad medvetenhet kring näringsinnehåll kan göra gott för skelettet! 

FLER BEHANDLAS MOT BENSKÖRHET

I England finns ett system som kallas Fracture Liaison Services. Där har särskilda sjuksköterskor ansvar för att ta reda på vilka patienter som eventuellt är bensköra. Behovet av ett liknande system är stort här i Sverige, då bensköra behöver få tidig diagnos och behandling.

I framtiden kan gentester eventuellt komplettera dagens diagnosmetoder. Enligt Socialstyrelsens nya riktlinjer ska fler patienter behandlas och kostnaderna för behandling av benskörhet beräknas öka med 80 miljoner per år, samtidigt som man sparar 280 miljoner genom att folk håller sig friskare med behandling. Men det gäller att hitta de bensköra patienterna i tid!

SENIORER TRÄNAR MER

Här i Sverige har vi sedan länge haft FYSS, alltså att läkaren kan ”skriva ut” fysisk aktivitet till sina patienter. Skelettet måste som bekant belastas för att hållas starkt. Det finns idag en trend där seniorträning blir allt vanligare. Idag har de flesta gym särskilda seniorgrupper, många kommuner satsar också på att bygga utegym. Sickla hälsocenter som framgångsrikt bedriver träning för personer över 90 år, har fått stor uppmärksamhet och spridning på grund av de goda resultaten. Träningsresor är ett annat exempel där man ser att seniorerna är på stark frammarsch. Däremot finns mer att önska när det handlar om fysisk aktivitet för dagens unga, där skolgympa har fått stryka på foten.

Godare och starkare 2015!

Förutom att läsa Starka Sidor finns förstås massor att läsa på internet om benskörhet, kost och motion.

Här är några tips på webbsidor som kan bidra till ny och stärkande läsning i vintermörkret.

www.starktskelett.nu Den här webbsidan är bra att hålla ett extra öga på. Inom en snar framtid byter den namn till www.bristguiden.se. Förutom att handla om benskörhet samt brist på kalcium och D-vitamin kommer webbsidan att ge information om andra vitamin- och mineralbrister. Information i all ära – misstänker du att du har någon form av brist ska du givetvis ta upp detta med din doktor. Med provtagningar och rätt diagnos kan också adekvat behandling sättas in.

www.osteoporos.org Glöm inte att Riksfören- ingen Osteoporotiker (ROP) kan bidra med mycket kunskap och de ordnar också intressanta föreläsningar med jämna mellanrum.

www.iofbonehealth.org Det här är en sida på engelska där vetgiriga kan få information om benskörhet runt om i världen.

www.vitamindcouncil.org Om du tycker att det här med D-vitamin är intressant så är denna webbsida rena julklappen. Det är visserligen en sida på engelska men väl värd att läsa – särskilt nu på vintern när vi i Sverige inte får något D-vitamin alls via solen utan är hänvisade till D-vitaminrik kost.