AllmänhetVårdpersonal
Starka Sidor

Starka Sidor - ett nyhetsblad om benskörhet

Letar du efter facit till ordflätan i Starka Sidor nummer 4, 2016?

Klicka här för att se lösningen.


”Det är svårt att få ihop livet som benskör och arbetsför”

Benskörhet kryper allt längre ner i åldrarna. Många är numera mitt i arbete och karriär när första benskörhetsfrakturen kommer. Åsa Werner, 53 år, driver en tandläkarpraktik i Stockholm men behöver vara deltidssjukskriven då hon har kotfrakturer som smärtar.

Läs mer

Dramatisk ökning av personer med D-vitaminbrist

Under året har det skrivits en hel del i tidningarna om att antalet personer med D-vitaminbrist ökat explosionsartat. Men frågan är om det verkligen stämmer? Eller är det bara så att fler läkare uppmärksammar, ställer diagnos och behandlar D-vitaminbrist än tidigare?

Läs mer

”Miljontals män är bensköra, ändå är det få som pratar om det”

I Sverige får var fjärde man över 50 år fraktur på grund av benskörhet.

– Jag har hittills inte mött en enda man som berättat att han är benskör och det är konstigt med tanke på hur vanligt det är, säger Rune Sundvall, som själv blev benskör vid 55 års ålder och som fått bättre bentäthet med hjälp av behandling.

Läs mer

Bristguiden korsord

Sol och sommarpyssel för lata dagar!

Det är inte bara skelett och muskler som behöver pysslas om och få daglig motion. Även geniknölarna kan behöva en dos träning emellanåt. Varför inte ta en stund i solen och lagra D-vitamin samtidigt som du löser Starka Sidors sommarkryss?

Läs mer

”Mörkhyade behöver ta extra D-vitamin året om”

Anders Windling om D-vitaminbrist hos asylsökande. Förra året sökte över 160 000 människor asyl här i Sverige. Många känner inte till att de inte får något D-vitamin via solen på våra breddgrader under vinterhalvåret.

Läs mer

”Träningsprogrammet minskade fallrisken för bensköra”

Varje år inträffar runt 70 000 benskörhetsfrakturer i Sverige,

en siffra som kanske skulle bli lägre om bensköra fick guidning

i hur de ska träna för att minska risken för att ramla.

Läs mer

”Efter tredje frakturen frågade jag läkaren om det kunde vara benskörhet”

Den som en gång fått en fraktur som beror på benskörhet löper dubbelt så stor risk att få en till. Ändå glömmer vården ofta bort att ta reda på den bakomliggande orsaken när någon får en fraktur.

– Det var mina väninnor som uppmanade mig att fråga läkaren om mina frakturer kunde bero på benskörhet, säger Ingrid Olsson, som numera har fått diagnos och behandling.

Läs mer

Trenderna som påverkar ditt skelett

Idag finns flera trender som kan påverka ditt skelett idag och i framtiden. Nya diagnosmetoder och behandlingar mot benskörhet är på gång och det finns en ökande medvetenhet kring hur vår livsstil påverkar skelettet.

Läs mer

”Brist på D-vitamin kan göra att äldre ramlar och bryter sig”

Över 1000 studier pågår för närvarande runt om i världen där man studerar D-vitaminets effekter på olika sjukdomar.

Läs mer

”Min ryggvärk visade sig bero på benskörhet”

När Yvonne Alin Jansson 2008 sökte hjälp hos husläkaren för värk i ländryggen kunde läkaren inte hitta något fel. Hon skickades hem med förhoppning om att värken skulle gå över av sig själv. Men det gjorde den inte.

Läs mer