AllmänhetVårdpersonal
Starka Sidor

Starka Sidor - ett nyhetsblad om benskörhet

Letar du efter facit till ordflätan i Starka Sidor nummer 4, 2016?

Klicka här för att se lösningen.


Trenderna som påverkar ditt skelett

Idag finns flera trender som kan påverka ditt skelett idag och i framtiden. Nya diagnosmetoder och behandlingar mot benskörhet är på gång och det finns en ökande medvetenhet kring hur vår livsstil påverkar skelettet.

Läs mer

”Brist på D-vitamin kan göra att äldre ramlar och bryter sig”

Över 1000 studier pågår för närvarande runt om i världen där man studerar D-vitaminets effekter på olika sjukdomar.

Läs mer

”Min ryggvärk visade sig bero på benskörhet”

När Yvonne Alin Jansson 2008 sökte hjälp hos husläkaren för värk i ländryggen kunde läkaren inte hitta något fel. Hon skickades hem med förhoppning om att värken skulle gå över av sig själv. Men det gjorde den inte.

Läs mer

Här är träningen som gör 90-plussare fit for fight

Det är fredag och inne på Sickla Hälsocenter tränar ett gäng 90-plussare cirkelträning med bollar, styrketräningsmaskiner och gummiband. I högtalarna hörs Bee Gees Stayin’ alive. Distriktsläkaren Göran Murvall och Kristoffer Sjöberg, personlig tränare på Sickla Hälsocenter, visar dagens vningar och kommer med glada tillrop.

Läs mer

”Rädsla och oro ökar risken för frakturer”

Att ramla och bryta exempelvis handleden kan gå på en sekund, men påverkar livet lång tid framöver. Många inleder sin benskörhetskarriär just genom att bryta handleden någon gång i 50–60-årsåldern.

Läs mer

”Kom igång med en träningsresa”

Känner du dig för gammal eller otränad för att ens våga tänka på gymmets olika träningspass? Då kanske en träningsresa är lösningen?

Läs mer

Sol, träning och ny motivation i höst?

Det har blivit oerhört populärt att åka på träningresor de senaste åren. Kanske tillhör du dem som också har funderat på att prova en träningsresa men vill veta mer om hur det går till först? Lotta Larsson, projektledare på Springtime Travel och ansvarig för höstens träningsresor till Portugal, förklarar hur det går till om man åker med dem

Läs mer

Mats Palmer: Ditt skelett byts ut hela tiden

Det kan tyckas märkligt att gamla skelett kan bevaras i tusentals år, medan de skelett som vi lever med knappt håller i en livstid. I Sverige sker ungefär 70 000 benbrott varje år på grund av benskörhet.

Läs mer

Tänk rätt - få starkare skelett

Vad är det för tankar och känslor som gör det är så svårt att leva som vi lär? Om vi vet att vi mår bra av att träna regelbundet och att äta sunt, varför gör vi inte alltid det?

Läs mer

Alexandra Zazzi - Fisk är världens bästa snabbmat!

Under vintern är det extra viktigt att få i sig D-vitamin via kosten, eftersom solens strålar inte är tillräckligt starka för att bilda D-vitamin via huden. Ett sätt att få i sig både D-vitamin och nyttiga omega-3-fetter är att äta fisk.

Läs mer