AllmänhetVårdpersonal
Starka Sidor

Starka Sidor - ett nyhetsblad om benskörhet

Letar du efter facit till ordflätan i Starka Sidor nummer 4, 2016?

Klicka här för att se lösningen.


Undvik tandlossning - minska risken för benbrott

Det finns all anledning att ta hand om tänderna, särskilt om man är benskör. En ny studie visar att risken att drabbas av benbrott är tio gånger så stor för äldre personer som lider av både tandlossning och benskörhet. Dessutom finns samband mellan tandlossning och exempelvis hjärtkärlsjukdomar och diabetes.

Läs mer

Tandläkare upptäcker benskörhet

Det är oftast i samband med en fraktur som benskörhet upptäcks. Tyvärr får en del uppleva både en, två och tre benskörhetsfrakturer innan de får diagnos och behandling.

Läs mer

Rektorn som infört fysisk aktivitet varje dag

För drygt tio år sedan startade Bunkefloprojektet, ett projekt där man ville se vad som händer när skolbarn får daglig men måttligt intensiv fysisk aktivitet.

Läs mer

Sabine Sten talar om medeltida skelett för SVT

Se Sveriges Televisions reportage om det unika projekt om benskörhet och ledförslitning som Sabine Sten leder på Gotland.

Läs mer

"Jag fokuserar på positiva saker"

Av jordens 200 miljoner bensköra människor beskrivs ofta svenskarna som ett av världens mest bensköra folk. Ändå har vi långt kvar när det handlar om att upptäcka och behandla benskörhet i tid.

Läs mer

Oj, det här måste ha gjort ont!

– Människor på medeltiden måste ha varit väldigt tåliga, konstaterar Sabine Sten, docent och lektor i osteoarkeologi på Högskolan Gotland. Benskörhet och frakturer är bara några exempel på vad medeltidsmänniskan fick utstå utan möjlighet till behandling. Å andra sidan kan man fråga sig om de kanske var mindre bensköra än vad vi är idag? undrar Sabine. Nu leder hon ett unikt samarbetsprojekt för att se vad vi kan lära från medeltiden.

Läs mer

”Jag har blivit piggare och starkare!”

Trots att Margareta Kullingsjö hade benskörhet i släkten var det ingen läkare som reagerade när hon 1993 halkade på en isfläck och bröt handleden, knappt 50 år gammal.

Läs mer

Vädret påverkar hälsan!

Var är solen? Vädret påverkar hälsan! I nummer 3/2009 finns en intervju med Anders Nylund, meteorolog på TV4 om solstrålarna som ger D-vitamin.

Läs mer

Världens mest bensköra folk

Svenskarna är ett av världens mest bensköra folk, ändå är det få som vet hur det står till med den egna skeletthälsan. Varför är inte bentäthetsmätning lika vanligt som mätning av exempelvis blodsocker eller kolesterolvärde? Undersökning av riskpatienter kan hjälpa oss att ställa diagnos och välja rätt behandling.

Läs mer

Sluta banta, ät dig smal och stark!

Det finns undersökningar som pekar på att kvinnor bantar cirka tio år av sina liv. Under bantningsperioderna riskerar de att få näringsbrist, något som bland annat kan leda till skört skelett.

Läs mer