B12-brist


VITAMIN B12-BRIST


Vitamin B12 behövs för många av kroppens viktiga funktioner, bland annat produktionen av röda blodkroppar och cellernas ämnesomsättning. B12-brist kan leda till blodbrist (anemi) och allvarliga skador på nervsystemet.

Kroppen kan inte tillverka B12 själv, så därför måste vi få i oss vitaminet via maten, framförallt genom att äta kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Behovet av B12 varierar från person till person, bland annat beroende på kön och ålder, men Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag på 2,0 mcg för vuxna.

Symtom på B12-brist

B12 hjälper till med nybildningen av celler i hela kroppen och därför kan brist på B12 i princip ge symtom från vilket organ som helst . De första cellerna som drabbas brukar vara de som förnyas ofta, till exempel de röda blodkropparna och cellerna på tungan, i munnen och i tarmen. Det kan leda till tungsveda, sprickor i munnen, illamående, brist på aptit och diarré. Blodbrist gör att kroppen inte får tillräckligt med syre och kan till en början leda till symtom som trötthet, svaghet och yrsel. Det är också vanligt att känna sig andfådd och få hjärtklappning när man anstränger sig. Allvarlig blodbrist kan i vissa fall ge kärlkramp och smärta i benen. Symtom från nervsystemet är bland annat nedsatt känsel och vibrationssinne, domningar och stickningar i händer och fötter, försämrad gång och balans, samt psykiska symtom som nedstämdhet, depression, minnessvårigheter och demens.

Symtomen på B12-brist kommer ofta smygande under flera års tid och kan vara svåra att upptäcka. Dessutom är många av symtomen vanliga i samband med andra sjukdomar. Ta därför kontakt med din läkare om du har symtom – ett enkelt blodprov kan avgöra om du lider av
B12-brist.

bvitaminbrist lax

iStock by Getty Images

Vitamin B12 finns i bland annat fisk och ägg.

Orsaker

Det finns flera orsaker till att man får B12-brist. Hos äldre beror bristen ofta på åldersrelaterade sjukdomar som atrofisk gastrit eller perniciös anemi. Atrofisk gastrit är en inflammation i magsäckens slemhinna som hämmar tillverkningen av saltsyra och därmed leder till ett försämrat upptag av B12. Ibland kan inflammationen även leda till brist på ett speciellt protein, som kallas IF och behövs för att vitamin B12 ska kunna tas upp från maten. Brist på IF kan även leda till perniciös anemi, en allvarlig form av blodbrist som i vissa fall är ärftlig.

Andra orsaker till B12-brist kan vara glutenintolerans, magsäcksoperationer (till exempel gastric bypass), otillräckligt kostintag och tarmsjukdomar som Chrons sjukdom.  Långvarig användning av vissa läkemedel mot halsbränna, magsår och diabetes kan i vissa fall också leda till brist på B12.

Riskgrupper

B12-brist är vanligare bland äldre eftersom de löper större risk att drabbas av sjukdomar som atrofisk gastrit och perniciös anemi. Det är också vanligt att aptiten och förmågan att tugga försämras när man blir äldre, vilket kan leda till brister på vissa näringsämnen. Bland personer över 70 år har nästan en femtedel lindrig B12-brist . Gravida bör också vara uppmärksamma på B12-brist, eftersom nivåerna av vitaminet på grund av biologiska processer sjunker under graviditetens första stadium. B12-brist under graviditeten kan hämma fostrets tillväxt och utveckling. Barn till kvinnor med otillräckliga B12-nivåer riskerar också att drabbas av brist under det första levnadsåret, eftersom bröstmjölken i det fallet bara innehåller små mängder av vitaminet. En annan riskgrupp för B12-brist är veganer, eftersom de inte äter några animaliska produkter och B12 bara finns i försumbara mängder i vissa livsmedel från växtriket.

Behandling

Förr kunde allvarlig B12-brist leda till döden men idag finns det som tur är effektiva behandlingar. Men det är viktigt att bristen upptäcks i tid, eftersom den kan orsaka allvarliga – och bestående – skador på nerverna. Behandlingen består oftast av receptbelagda tabletter innehållande B12, eller där B12 är en av de ingående B-vitaminerna, men i vissa fall av allvarlig B12-brist ges vitaminet istället med sprutor under de första veckorna. Blodbristen brukar i regel försvinna snabbt, medan det kan ta längre tid för symtomen från nervsystemet att försvinna. Behandlingen för perniciös anemi är livslång.

Medicinskt granskad av Viatris Staff 02 May 2020