B-vitaminbrist hos äldre


Risken att drabbas av B-vitaminbrist ökar med åldern. Det gäller framförallt vitaminerna B12 och folat, som är nödvändiga för att kroppens muskler och nervsystem ska kunna fungera normalt. De bidrar även till tillverkningen av DNA, kroppens genetiska kod som programmerar nybildade celler.

Orsaker till B-vitaminbrist hos äldre

Den viktigaste anledningen till att risken för brist på B12 är större hos äldre personer är att skador på magsäckens slemhinna blir allt vanligare med åldern. Framförallt är det många äldre som drabbas av atrofisk gastrit, en kronisk inflammation av magsäckens slemhinna som gör att den förtvinar och förlorar förmågan att producera saltsyra och ett visst protein som behövs för att B12 ska kunna tas upp i tunnfingertarmen. I 10-20 procent av fallen leder atrofisk gastrit till perniciös anemi, en blodbristsjukdom som kan ge bestående skador på nervsystemet om den inte behandlas. Glutenintolerans, helikobakterieinfektioner och diarrésjukdomar som Crohns sjukdom kan också ge B12-brist hos äldre.

Många äldre måste också ta mediciner för olika sjukdomar, vilket kan störa tarmens bakterieflora och öka risken för B-vitaminbrist. Det gäller bland annat långvarig användning av till exempel diabetesmediciner eller läkemedel mot för mycket saltsyra i magsäcken.

Med stigande ålder ökar också risken för ett otillräckligt intag av B-vitaminer. Äldre har oftare försämrad aptit och svårigheter att tugga, vilket i sin tur kan leda till att man undviker de frukter och grönsaker som innehåller livsnödvändiga B-vitaminer. Dessutom är det många äldre som äter mat som har tillagats i storkök och stått uppvärmd länge, vilket kan leda till att näringsämnen bryts ner. Många äldre äter även mat som värmts i mikrovågsugn, något som förstör vitamin B1.

Behandling för B-vitaminbrist

B-vitaminbrist kan pågå länge utan att du får några symtom och när symtomen sedan uppstår kan det ibland vara för sent att göra någonting åt det. För personer över 60 år är det särskilt viktigt att ta läkarkontakt tidigt om man misstänker B-vitaminbrist, eftersom äldre löper större risk för att drabbas. Ett enkelt blodprov kan avslöja en brist även om du inte har några symtom. Behandlingen består i regel av B12 i tablettform, men om bristen är allvarlig ges ibland till en början injektioner. Äldre som har perniciös anemi behandlas i regel med B12 livet ut, eftersom skadorna på magsäcken inte går tillbaka.

Medicinskt granskad av Viatris Staff 02 May 2020