AllmänhetVårdpersonal
Överdosering av D-vitamin

Överdosering D-vitamin

D-vitamin är viktigt för att förebygga osteoporos och många väljer idag att ta ett tillskott för att säkert fylla dagsbehovet. Men hur mycket D-vitamin är för mycket? Kan D-vitamin överdoseras?

Svaret beror på var D-vitaminet kommer ifrån. Solen kan ge stora mängder D-vitamin på kort tid men produktionen regleras av huden, så någon överdos av D-vitamin kan du inte få den vägen. Det skulle också vara väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att överdosera D-vitamin genom kosten. Äter man däremot flera olika typer av kosttillskott eller läkemedel som innehåller D-vitamin finns en liten risk för överdosering av D-vitamin.

Symtom på överdosering av D-vitamin

Överdosering av D-vitamin kan göra att blodet tar upp för mycket kalcium, något som kallas för hyperkalcemi. Symtom på överdosering av D-vitamin kan bland annat vara:

  • illamående
  • dålig matlust
  • törst
  • förstoppning eller diarré
  • muskelsvaghet eller -värk
  • förvirring
  • förkalkning av vävnaderna, framförallt njurarna.

Hur mycket D-vitamin är för mycket? 

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad och för mycket D-vitamin kan leda till förgiftning. Exakt var gränsen för överdosering av D-vitamin ligger är något som forskarna fortfarande inte är helt säkra på. Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag  av 10 mikrogram per dag för barn och vuxna, och 20 mikrogram för personer över 75 år. Om du tar tillskott utan att ha varit i kontakt med sjukvården bör du undvika att få i dig mer än 100 mikrogram dagligen.

Vid läkemedelsbehandling av D-vitaminbrist kan betydligt högre doser dock ges av en läkare. Exempelvis personer som har svårt att ta upp D-vitamin i tarmen på grund av sjukdom, till exempel celiaki eller Crohns, kan behöva behandlas med höga doser av D-vitamin.

Vad ska jag göra om jag tagit för mycket D-vitamin? 

Om du har symtom som illamående och dålig matlust ska du uppsöka läkare, eftersom det kan det vara ett tecken på hyperkalcemi. Om du misstänker att du har tagit för mycket D-vitamin men inte har några symtom kan det ändå vara bra att kontakta vården och be att dina D-vitaminnivåer testas med ett blodprov. Om de är för höga behöver du minska ditt intag.

Läs mer om D-vitamin: