AllmänhetVårdpersonal
Kalciumkuriosa för nyfikna

Kalciumkuriosa för nyfikna

Visste du detta om ett av kroppens viktigaste mineraler? Kanske behöver vi vara extra glada över vårt kalcium för hade vi inte det i kroppen skulle vi vara mollusker – en kropp utan skelett och tänder! Skelettet byggs upp av kalcium men kalcium gör så mycket mer, bland annat påverkar det när vi dör.

De flesta vet att skelettet behöver tillräckliga mängder kalcium för att inte bli skört. Ungefär 99 procent av kroppens kalcium lagras i skelettet. Men sedan behövs det för många andra funktioner i kroppen. Till exempel för att hjärtat ska slå i rätt takt, för att blodet ska koagulera och för att nervceller ska kunna kommunicera med varandra. Om man får i sig för lite kalcium via maten ser kroppen till att ”låna” kalcium från skelettet och ut i blodet så att alla dessa funktioner kan upprätthållas.

Njurarna reglerar kalciumnivåerna

Ove Törring är docent och överläkare och förklarar hur det fungerar:

– Kalciumjonen är den mest reglerade i kroppen och det är bisköldkörteln, som sitter bredvid sköldkörteln, som reglerar kalciumnivåerna i kroppen. När vi dör beror det faktiskt på att kalciumkoncentrationen i cellen blir för hög, berättar Ove. Även laxar finkalibrerar sina kalciumnivåer, när den vandrar från havet till älvarna som har ett mer kalkhaltigt vatten.

Ta kalcium med mat för bästa upptag – Ost, mjölk och yoghurt är exempel på goda kalciumkällor som lätt tas upp av kroppen, berättar Ove. Det är för att kalcium blir mer lättupptagligt ihop med protein. Om man tar kalciumtillskott bör man därför ta det ihop med mat.