AllmänhetVårdpersonal
”Roligare sätt att få starkt skelett finns inte!”

”Roligare sätt att få starkt skelett finns inte!”

Proffsdansaren Tobias Karlsson har blivit känd för hela svenska folket genom sin medverkan i Let´s Dance.

– Jag har verkligen fått uppleva hur människor utvecklas av dans. Det finns knappast något som är så läkande och ger så mycket energi som att dansa. Att dans är bra vet även engelska läkare. De kan numera skriva ut en ”dans-dvd” på recept till bensköra patienter.

Tobias Karlsson från Let´s Dance har bland annat coachat Tina Thörner, som han kom trea med i årets tävling liksom Elisabeth Höglund, Arja Saijomaa, Anna Sahlene Sahlin och mat-Tina Nordström, som han vann med 2008.
– Det har varit helt fantastiskt att få dansa med alla olika personer. De har tagit med mig på en resa i en helt annan värld. Jag har fått lära mig om både mat och rally, skrattar Tobias, som fortfarande håller kontakten med alla sina adepter. Häromdagen träffade han Arja Saijomaa, som hade köpt ny tangomusik, Piazzolla. Något som man kan bli ”hög” av enligt Tobias. 

ALLA BLIR BÄTTRE MÄNSKLIGT

– Dans gör något med människor. Det är musiken, stegen och beröringen, alla blir bättre mänskligt, säger Tobias. Sedan har han givetvis sett vad som händer fysiskt med dem som börjat att dansa.
– Elisabeth Höglund led till exempel av svår artros och kunde knappt gå när hon började i Let´s Dance. Efter några veckors dansande var artrosen nästan borta. 
Tina Thörner skulle egentligen operera knäna, men det behövs inte längre. Hon har fått en helt ny styrka i muskler, leder och ligament som gör att knäna håller ännu ett tag, berättar Tobias.

DRÖMMER OM EGEN DANSSHOW

Även om han dansat sedan 8 års ålder är det få förunnat att bli proffsdansare.
– Jag började faktiskt läsa till arkitekt men hoppade av efter något år, när dansen tog mer och mer tid. Under åren har han bland annat blivit nordisk mästare i disco-freestyle, tagit silvermedalj i Paris Grand Prix och varit på världsturné med dansshowen Burn the Floor, där han hade huvudrollen. Showen sålde 47 000 biljetter på 23 minuter i Japan, vilket är mer än vad både Britney Spears och U2 lyckats med.
– Drömmen är att ha en egen dansshow, berättar Tobias. Samtidigt brinner han för att coacha andra. Han har redan varit med i norska och danska Let´s Dance och nyligen var han i USA för att eventuellt bli en av dansarna i ”Dancing with the Stars”.

FÖRELÄSER OM HUR DET OMÖJLIGA BLIR MÖJLIGT

Livet har dock inte alltid varit en dans på rosor för Tobias.
– Det var tufft att vara en ung kille som gillade dans mer än att springa efter en fotboll. Jag blev mobbad under högstadiet och det var en otroligt jobbig tid, berättar Tobias. Jag insåg också rätt tidigt att jag var homosexuell. Detta bar han som en hemlighet i flera år och trodde aldrig att han någonsin skulle berätta för någon. Men idag föreläser han för elever om hur det är att komma ut som homo- sexuell, om att ta bort tabun och våga tro på sig själv. Allt är möjligt men det är inte så lätt när man är ung och känner sig annorlunda, berättar Tobias.

ALLA KAN DANSA

Den närmaste tiden fortsätter han att inspirera till dans, bland annat för Springtime Resor i Portugal.
– Jag var med förra året också och det är härligt att se vad som händer på bara en vecka. De första två dagarna är det alltid några som ställer sig i bakgrunden och gör allt för att inte synas. Sedan sker en sorts förvandling och det är en fröjd att se hur samma kvinnor självsäkert dansar i bikini på stranden i slutet av veckan. De tar för sig av livet, skrattar och mår bra. Det här är vad dans kan göra med människor, avslutar Tobias.

DÄRFÖR ÄR DET BRA ATT DANSA

Några anledningar till att bjuda upp sig själv eller någon annan på dans:
•Starkare skelett
•Starkare muskler och leder
•Bättre koordination och balans
•Bättre kondition
•Bättre hållning
•Lättare att hålla lagom vikt
•Mera skratt och glädje

Visste du att all viktbärande fysisk träning bygger upp benmassan i skelettet? Att röra sig i olika riktningar och att stampa, hoppa och skutta sätter igång tillverkningen av kroppens benbyggarceller.

DANS PÅ RECEPT FÖR BENSKÖRA?

För några år sedan gjordes en undersökning i Sverige som visade att Linedance var bra för skelettet. I England har man gått ett steg längre. Där uppmuntras bensköra personer att dansa för att stärka skelettet. Med hjälp av kampanjen Improvement through movement kan läkare skriva ut en dans-dvd till bensköra patienter. Dvd:n har tagits fram av medicinsk expertis i samarbete med Erin Boag, som är en av landets främsta proffsdansare. Dvd:n innehåller olika steg och övningar inom tiodans. Tänk om vi svenskar kunde be om en svängom när vi besöker doktorn nästa gång?